29 oktober 2021
19:00

Referat: Saba Palestina KIF - AIF Barrikaden

Startelva: Adrian – Viktor T, Bright, Matte, Maksym – Alex, Simon A, Pontus, Oskar – Henke, Anton

Avbytare var Bashar som spelade sista 22 som vänster yttermittfältare, Markus som spelade sista 20 som anfallare, Ghafur som spelade sista kvarten som vänsterback och Chanon och Martin som inte spelade alls.

Efter en jämn inledning tog vi spelmässigt över efter cirka 10 minuter, ett övertag som sedan växte lite efterhand. Vi omsatte inte detta övertag i så väldigt många målchanser men det som var påfallande under en 25-30-minutersperiod var att vi inte tillät Saba Palestina (i fortsättningen benämnt S P) att ha bollen många sekunder i sträck när de försökte gå till anfall och man hade bokstavligen inga avslut alls.

Två heta chanser gav i alla fall vårt stora bollinnehav och det myckna spelet på deras planhalva. Den första kom i den 23:e min när Anton fick på ett skott som nog alla närvarande, spelare, domare, ledare och den cirka 15-hövdade publiken trodde skulle skruva sig in perfekt nere vid bortre stolproten men där tanken släcktes när deras målvakt gjorde en fenomenal räddning med en resultatlös hörna som följd. Nästa gång Anton prövade lyckan från nästan exakt samma position som förra gången, lite till vänster en bit in i straffområdet gick det bättre. Halvliggande med ett par spelare runt sig sköt han ett skott mot samma stolpe och den här gången smet den in. Vi hade då hunnit fram till den 39:e min.

Efter målet tog S P över spelet nästan helt fram till halvtidspausen men fortfarande utan att skapa något alls som kunde oroa vårt för dagen mycket solida försvar.

Andra halvlek började sedan som den första slutade med ett spelövertag för S P och i den 54:e (!!!) minuten fick de sedan till sitt första avslut över huvud taget i matchen. Skottet – som jag tror var en frispark gick dock ett par meter över.

Därefter vidtog en spelmässigt jämn period som även den präglades av den totala bristen på målchanser.
I den 73:e minut hade S P sitt andra avslut. Det gick visserligen ganska tätt utanför men Adrian verkade ha full koll på läget. Minuten efteråt gjorde Alex helt frispelad av Anton 2-0 och med tanke på S P:s dittillsvarande totala ineffektivitet kändes faktiskt matchen redan där ganska avgjord. Den hade definitivt varit det om inte Pontus gjort någon besynnerlig aktion när han kom nära målet efter en kraftig och imponerande löpning förbi alla motståndare nästan från mittlinjen. I den 83:e min tog sedan Markus också ett lite svårbegripligt beslut när han – säkert överraskande plötsligt fick bollen gratis i totalt friläge om än rätt långt från målet.

En liten mini-oro smög det väl sedan in när S P gjorde en väldig slutforcering och skapade mycket mer de sista 5-7 minuterna än de gjort på hela matchen innan. Till exempel hade de sitt första avslut på mål i den 86:e matchminuten!!
S P kan trots sin ineffektivitet inte sägas ha varit direkt dåliga. Hade de skjutit mer kunde de blivit farligare och de överarbetade rent allmänt sina anfall. Individuellt hade de flesta en bra bollbehandling, var starka i närkamperna och visade ända fram till sista kvarten en god moral. Då började de takta ur lite med gnäll på domare och att ibland gå lite över gränsen i närkamperna men klagade väldigt lite på varandra och förmådde alltså trots tvåmålsunderläge ändå mobilisera en rejäl glöd i slutminuterna.

Vår insats var bra. Vi stod upp bra i de många närkamper som präglade matchen och gjorde en väldigt gedigen insats där ingen enda föll ur ramen. Vårt försvarsspel innebar att Adrian måste ha haft sin behagligaste (nåja, det var en rätt rå kväll vädermässigt) insats sedan han spelade någon typ P10-match i början på årtusendet.

Statistik: Hörnor: 3-3 Avslut på mål: 6-3 Avslut utanför: 8-2

Avslutningsvis måste man ju kommentera det faktum att en av strålkastarna inte fungerade och lade en del av planen om inte i totalt mörker så i alla fall tillräckligt för att kunna försvåra bedömningar för både spelare och domare – för att inte tala om publik, ledare och avbytarbänk på andra sidan som hade svårt att uppfatta vad som hände på ett visst område (eller talar jag bara för mig själv nu). Det är ju helt bedrövligt med en strålkastare ur funktion på en plan avsedd för seriespel..